cafe

 

Verslag Slimmernetwerk Café 5 september

Met trots kijken we terug op een uitstekend verloop van het Slimmernetwerk Café van 5 september met als thema ‘Gewoon doen’. Deze laatste van vier edities in dit jaar kende met ruim 70 deelnemers een ongekend grote opkomst. Belangrijker nog was de manier waarop deze mensen elkaar hebben kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan met vernieuwing bij de overheid. Het thema ‘Gewoon doen’, mooi aangekondigd door Arre Zuurmond, bleek geen loze belofte, maar een credo waarmee Doetankers, opdrachtgevers, Slimmernetwerkers en geïnteresseerden de hele dag keihard aan de slag gingen om goede ideeën en vraagstukken een stap vooruit te brengen.

Met 14 workshops en een veelvoud aan nieuwe, nuttige ontmoetingen gaven de Doetanks zelf vorm aan de inhoud van het Café. En de keuze om het die manier te doen bleek een schot in de roos. Het doel was om het Café in te richten als een werkplaats, waar iedere Doetanker en deelnemereen kleine stap vooruit kon zetten met zijn of haar vraagstuk of idee.

In de 3 workshoprondes verdiepten we ons in de instrumenten die de Doetanks ontwikkelden, deelden in hun ervaringen met het (samen)werken in een Doetank en reflecteerden op alle obstakels en kansen die je tegenkomt als je binnen de overheid echte verandering wil brengen. En het bleek wel dat er met ruim een half jaar aan ervaringen heel wat te delen viel.

 

Workshopronde I: inspireren

Het Slimmernetwerk Café kent een vaste opbouw. Zo proberen we de deelnemers in de eerste ronde workshops kennis te laten maken met vernieuwende, inspirerende initiatieven of nieuwe manieren van werken. Uitgangspunt voor dit Café waren de ervaringen van de Doetanks die afgelopen jaar van start zijn gegaan.

Kennisbehoud: committent als drijvende kracht achter de Doetank

Zo ging Jeannette van der Does in op de drive van de leden van de Doetank Kennisbehoud om met elkaar richting concrete resultaten te werken. De inzet en committent van de leden blijken bepalende factoren in het ontwerpproces. Veel vragen kwamen dan ook over de manier waarop de Doetank de energie op pijl houdt. Dat is, aldus de aanwezige leden, een belangrijk groepsproces waarin individuele leden, maar ook de coaches en de opdrachtgever een unieke rol spelen. Cruciaal is ook om regelmatig en met een goede agenda fysiek bij elkaar te komen.

Schuldhulpverlening: de lobby om een goed idee op te schalen

Wouter van der Torre vertelde over de ervaringen van de Doetank Schuldhulpverlening, een Doetank van het eerste uur. Hij nodigde de aanwezigen uit om mee te denken over vervolgstappen. De Doetank werkte vanuit de casus van een alleenstaande moeder met openstaande schulden. Met een slimme interventie ontwikkelde zij een methode voor het slimmer en socialer innen van boetes. De workshop richtte zich op het vinden van slimme manieren om de opschaling van de oplossing met alle belanghebbenden vorm te geven. Daarmee sneed Wouter een cruciale en de meest moeilijke stap in het Doetank-proces aan.

PITCH -> WEEF: Waarom zouden we wachten op toestemming?

Tijdens de workshop van Coen van Rooy werden de deelnemers geïnspireerd door het verhaal over zijn deelname aan de PITCH-wedstrijd waarin jonge ambtenaren nadachten over de vraag hoe de overheid jonge professionals kan aantrekken en behouden. De wedstrijd is een initiatief van Boer & Croon en het ministerie van Binnenlandse Zaken.  WEEF, een, een oplossing die ontwikkeld werd door jonge ambtenaren uit Tilburg, werd uitgeroepen tot winnaar. Daarmee mogen zij hun idee, met extra hulp en begeleiding van de organisatie uitbouwen en verder brengen.. Meer weten over WEEF? Klik hier.

Train je Collega: waarom externen inhuren?

Het Train je Collega team, Anne-Claire Frank en Graciela de Windt, vertelde nog een keer over de principes en de werkwijze waarmee ambenaren in Amsterdam alweer voor de tweede keer hun eigen collega’s gaan trainen. En dat tegen marginale kosten! Inmiddels zijn meer dan tien andere publieke organisaties ook aan de slag gegaan met het concept, waarin een week lang de meest uiteenlopende trainingen worden gegeven.

 

 

Pleio: slimmer werkende ambtenaren in een digitale omgeving

Met de workshop Doetanks Online liet Jan Hof zien hoe PLEIO gebruikt wordt door de Doetank Kennisbehoud. Met dit veilige overzichtelijke collaboration platform ‘dicht-bij-huis’ heeft de Doetank een plek gevonden waarin zij het delen van documenten, voeren van discussies en onderhouden van online contacten in goede banen kan leiden. Het is niet alleen een veilig sociaal platform, maar vooral ook een goed instrument om slimmer en sneller over de grenzen van organisatie heen aan kennisdeling te doen.

 

Workshopronde II: verbinden

Na een korte pauze gingen alle deelnemers van het Café door naar de volgende workshopronde, verbinden.

Kennisbehoud: van kennisbehoud naar kennismanagement

Ruud Roepers organiseerde een expertmeeting kennismanagement over hoe men verstandig om moet gaan met de kennisdrain. Hij nodigde Paul van den Brink  en Leon Sonnenschein, twee door de wol geverfde kennismanagement experts uit om nu eens echt te verkennen wat er allemaal bij komt kijken om kennismanagement vorm te geven binnen je organisatie. Kennisbehoud is een van de speerpunten van het Ambtenaren Netwerk Nederland. Het ANN is dan ook initiatiefnemer van de Doetank Kennisbehoud. Klik hier om de discussies te verkennen op hun LinkedIn-groep.

Meer duurzaamheid in stages

Ton Driessen bekeek in zijn workshop van de Doetank Groene Mug Academie hoe ondernemers langs het thema duurzaamheid betrokken kunnen worden bij het onderwijs. Deze Doetank in oprichting buigt zich over het vraagstuk hoe het thema duurzaamheid een vast onderdeel van de stageopdrachten van studenten kan worden. Achterliggende gedachte is dat het ‘duurzaam denken en handelen’ een vast onderdeel wordt van de jonge professional.

 

Effectief leiderschap: waar kan ik als leidinggevende helpen?

Een andere, slimmere overheid met autonome professionals vereist een andere manier van leiderschap. Odette de Koning gaf een brainstormsessie over Effectief leiderschap. Waar denk je aan bij het begrip effectief leiderschap? En wat is nodig om dit nieuwe type leiderschap een doorgang te laten vinden in de publieke sector. Een ding is zeker, ideeen genoeg!

 

 

Train je Rijk: Kan dat zomaar, twitteren op je werk?

In de workshop Train je Rijk behandelde Floor Martens het effectief gebruik van Web2.0. Meer nog dan een workshop, werd het een levendige discussie over de vraag hoe je juist de doelgroep, ambtenaren die weinig of niet online werken, kunt bereiken. Train je Rijk gaat over het trainen van je eigen collega’s in social media gebruik. Helaas zijn het vaak net die collega’s die je wilt trainen die je niet bereikt.

 

 

Workshopronde III: verdiepen

Tenslotte vond de derde workshopronde, verdiepen, plaats waarbij in meerdere interactieve sessies vooral gereflecteerd werd op de ervaringen rond het werken in een Doetank of werd vooruitgeblikt naar nieuwe Doetanks. Daarbij werd uitgebreid gebruik gemaakt van de vele aanwezige kleurige post-its.

Kennisbehoud: je weet meer dan je weet

Sander de Wijs ging dieper in op de zee aan mogelijkheden die technologie ons biedt voor het slimmer en sneller delen van kennis. Het ging daarbij niet alleen om kennis zoeken, maar juist ook brengen. Met een serieuze offline oefening liet hij zien hoe mensen zichzelf konden ‘taggen’ aan verschillende onderwerpen of andere mensen. Als we ons bewustworden van wat allemaal kan, dan komen we erachter dat techniek ons mogelijk maakt om kennis heel snel en slim met elkaar te delen. ,

 

Doetankreflecties: wat kunnen we van elkaar leren?

Arre Zuurmond nodigde leden van verschillende Doetanks uit voor een reflectiesessie. In zijn workshop Doetank als leertraject wilde hij de Doetanks een omgeving bieden om de kansen en valkuilen voor het werken in een Doetank met elkaar te delen. Na afloop kwamen Doetankers, coaches en geinteresseerden naar buiten met een serieuze lijst ‘kritische succesfactoren’ voor een Doetank.

 

 

De professionele professional: gewoon doen!

In Gewoon doen! gaf Graciela de Windt tips en ideeën over het organiseren van cursussen zoals Train je Collega heeft gedaan in november 2011. De workshop ging niet zozeer over het concept Train je Collega, maar meer wat ervoor nodig was om een dergelijk idee van onderop tot een succes te maken.

 

 

De jonge ambtenaar aan zet: creating future

Florus van der Linden, innovatiemanager bij de gemeente Delft behandelde in de workshop De jonge ambtenaar aan zet, de kwestie van de vergrijzing in de overheid en de rol die jonge ambtenaren zouden moeten en/of kunnen spelen en hoe dit in een ‘oude’ omgeving kan worden aangepakt. De centrale vraag was welke omgeving jonge ambtenaren voor zichzelf moeten creëren om structureel een grotere bijdrage te leveren aan vernieuwing binnen de overheid. Uiteindelijk draaide de discussie vooral om de vraag welke oude werkprincipes vervangen zouden moeten worden door nieuwe.

 

Het Slimmernetwerk Café ‘Gewoon doen’ zal de boeken in gaan als een unieke bijeenkomst, met veel energie en slimme verbindingen. Daarmee was het een geslaagde springplank voor de Doetanks om, in aanloop naar het Grand Café, de schouders eronder te zetten en het jaar af te sluiten met een succesvol resultaat.

Geïnteresseerden kunnen hier het volledige programma nalezen.