nieuws

 

‘Verandering gaat over keuzes maken': een interview met Joëlle Smout

“Concreet, klein en praktisch.” Dat is de kracht van het Slimmernetwerk aldus Joëlle Smout. Nummer twee in een serie interviews die de komende maanden plaatsvinden. In het vierde en laatste jaar van Slimmernetwerk maken we voor het eerst de balans op. Een gesprek over open deuren, hands-on mentaliteit en het durven stelling te nemen. Waar gaat Slimmernetwerk over? Wat hebben we geleerd? En, waarom doe je eraan mee? 

Joëlle is Doetank coordinator en sinds de zomer van 2013 verbonden aan het Slimmernetwerk. In februari organiseerde zij onder andere de Doetank-coach opleiding ‘How to motivate agents of change?’.

“Open deuren zijn niet vanzelfsprekend.”

Ambtenaren zijn helemaal niet suf of ouderwets. In het Slimmernetwerk en door mijn studie Bestuurskunde merk ik juist: “er zit zo veel in!”. Ideëen, wilskracht, veranderzin, het is er allemaal. Ik merk dat er een kloof zit tussen ambtenaren en de organisaties waar zij werken. Hoe kun je hen verder helpen? Soms word je geconfronteerd met het feit dat iets wat voor jou een open deur is, voor anderen volkomen nieuw is. Dat je denkt ‘het hoeft niet moeilijk te zijn, het kan heel eenvoudig.’ Mensen laten zien dat ze dat ook kunnen, “dat vind ik echt fantastisch.”

Stelling nemen
De professional staat centraal in het Slimmernetwerk en dat inspireert enorm. Kijken naar ambtenaren. Hoe kunnen we ze handvatten bieden voor verandering? Er is zo veel energie! Dan kom ik weer bij het positieve beeld dat ik heb van ambtenaren. We bekijken vraagstukken waar iemand zelf nog geen duidelijk beeld van heeft, laat staan een mogelijke oplossing. In een Doetank krijg je de prikkels om anders te gaan kijken, buiten de organisatie om. Komende tijd starten er weer een aantal, met jonge mensen die echt voor hun verandering staan. Geloof is daarbij ontzettend belangrijk, echt vertrouwen hebben in je idee. Daarbij moet je ook stelling innemen. Verandering gaat over keuzes maken.

Dat stelling innemen is iets wat ik hier geleerd heb. Zelf sneller ideëen geven, en ergens voor kiezen. Dat is trouwens essentieel voor de publieke sector. Het is bijna een verplichting in een veld met zo veel meningen, richtingen en ideeën. Vertrouwen op je intuïtie is hierbij de beste graadmeter, heb ik ook geleerd. In het Slimmernetwerk is daar ruimte voor en dat moet ook zo blijven. In je gut feeling kun je al je observaties meenemen, in een mooi opgeschreven beleidsstuk kun je dat allemaal niet kwijt. Bovendien, inschattingen over personen doe je als mens en niet vanuit je functie of vanaf papier. Je voelt altijd aan hoe iemand ergens in staat.

“Het Slimmernetwerk vind ik alleen maar leuker worden.”

Wat werkt
Eerlijkheid ten aanzien van het wel of niet kunnen leveren is erg waardevol. Een Doetank kan ook niet van de grond komen, het is zonde om er oneindig tijd en energie in te steken als je al weet dat het niet verder komt. Binnen het team zijn we trouwens ook heel eerlijk. En actief. Proberen te voorkomen dat je zelf een praatgroep wordt hebben we ook geleerd.

Laatst nog werd ik verrast door een oud-studiegenoot. Ik was met Thomas op zoek naar nieuwe Doetank-leads en dacht “ik stuur hem eens een mail”. Binnen een half uur kreeg ik reactie: “wat leuk, gaan we doen, ik maak een plan!”. Er was meteen energie.

Toekomst
Het zou mooi zijn als Doetanks kunnen blijven bestaan, dat mensen in organisaties de methodiek zelf kunnen oppakken, dat het zich als een soort olievlek uitspreidt. Waarschijnlijk dus niet meer onder de vleugels van het Slimmernetwerk. Het is juist goed als we op een gegeven moment een stap terug kunnen zetten. Als verandering niet meer afhankelijk is van het Slimmernetwerk, dan is het doel van verduurzaming bereikt.

Beluister hier het hele interview:

Joëlle is werkzaam voor de Kafka Brigade en doet een master Bestuurskunde.