cafe

 

Verslag Slimmernetwerk Grand Café 5 oktober 2011

Videoverslag Grand Café 5 oktober 2011

Vijf oktober 2011 vond het eerste Grand Café van Slimmernetwerk (SNW) plaats in LEF future center Rijkwaterstaat in Utrecht  Hier kwamen ruim zeventig oude bekenden en nieuwe geïnteresseerden samen om de resultaten van een jaar SNW te zien en om nieuwe Doetanks te inspireren. Gert-Jan Buitendijk, Directeur-Generaal van Bestuur en Koninkrijksrelaties van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) opende de dag feestelijk met de woorden dat het Ministerie het project SNW zal blijven steunen. Chris Sigaloff opende de vloer met de gedachte dat we allen samen waren gekomen om een netwerk op te bouwen, van elkaar te leren en als een epidemie het openbaar bestuur te veranderen in een plek waar slimmer gewerkt wordt.

Gert Jan Buitendijk opende de dag

De eerste ronde van de dag bestond uit een innovatiecarrousel waarin sommige Doetanks vertelde over het traject dat ze hadden afgelegd het afgelopen jaar. Doetanks Jongeren aan zet, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg naar gemeenten bespraken hun succesverhalen maar ook problemen waar ze tegenaan liepen met het publiek.

Doetank Jeugdzorg naar Gemeenten

Doetank Jeugdzorg naar Gemeenten

Ook waren er vertegenwoordigers van best practices aanwezig, die vertelden hoe zij slimmer werken hadden toegepast. ‘OVER-gemeenten’ Ramses de Vries, ‘Vakmanschap bij de Politie’ Hidde de Blouw, ‘Het Geheim van ’s-Hertogenbosch’ Raymond Alexander, ‘NCSI Actieplaat’ Betty van der Roest, ‘ESF-regeling’ Fietje Vaas, ‘Gemeente Purmerend’ Jaspert Verplanke en ‘Werken uit je Tas’ Odette de Koning, waren er allen om de aanwezige netwerkers te inspireren met hun innovatieve slimme manier van werken. Met de termen: “budget is niet geld, maar aandacht”, ideeën over het een dag laten meelopen van een ondernemer met een ambtenaar en vragen als: “hoe motiveer je de managers ook” was de innovatiecarrousel een groot succes.

Best Practice het Geheim van s’-Hertogenbosch

De carrousel werd afgesloten met de allereerste jaarlijkse uitreiking van de Loftrompet. Met deze award zet SNW de meest gevorderde Doetank in het zonnetje. Deze werd uitgereikt door Roelant van Zevenbergen van het Ministerie van BZK en werd geschonken aan de Doetank Schuldhulpverlening, omdat zij het principe van de vier O’s; ontdekken; ontwikkelen; organiseren; overdragen, het best hebben weten toe te passen. Theo-Jan Heesen bedankte hartelijk voor de award, ons verzekerend zeker met het goede werk door te gaan en riep meteen op tot nieuwe Doetankleden.

Doetank Schuldhulpverlening wint de loftrompet

Na de uitreiking van de beste doetank van 2011, was het tijd voor de tweede ronde van de dag, namelijk de Open Space, waar de tijd werd genomen om nieuwe vraagstukken voor denktanks te ontwikkelen. De idee was om de beste vraagstukken te zoeken en de aanwezige netwerkers op te roepen mee te denken over dit probleem. Het vraagstuk met de grootste potentie kreeg bovendien een award. Het nieuw in het leven geroepen supportcomité van SNW besliste welk vraagstuk de award ontving, en daarmee de voucher voor een masterclass bij een van de comitéleden won.

het supportcomité (vlnr)Ton de Korte, Roel in ‘t Veld, Lucas Lombaerts, Hidde de Blouw, Arre Zuurmond

Van het comité waren vijf leden aanwezig. Afwezig waren: Erik Gerritsen, Maeyken de Ruijter en Henk Volberda.Het comité is natuurlijk niet alleen in het leven geroepen om awards uit te reiken. Veel belangrijker is de taak om het SNW en de Doetanks te ondersteunen. Of, zoals met een knipoog verwoordt door het comité zelf, met geweld en chantage verschillende departementen binnen het openbaar bestuur samen te brengen, om zo het initiatief van SNW en doetanks te borgen.

Brainstormen tijdens de Open Source

Er werden in totaal acht nieuwe vraagstukken aan SNW voorgelegd vanuit alle verschillende hoeken van het netwerk; van openbaar bestuur tot zelfstandige adviseurs kwamen naar voren met hun dilemma’s. Zo werd gevraagd of iemand nog innovatieve ideeën had over de vraag: “hoe een organisatie kennis en kunde kan behouden bij verhoging van mobiliteit en flexibiliteit”, en “hoe hadden we kunnen voorkomen dat de koffie in Den Bosch zo slecht is”. Ook waren er veel vragen over netwerken en verbinden zelf: “is er behoefte vanuit overheden om te verbinden met ZP’ers” of “Hoe kunnen wij van elkaar leren op het gebied van uniformering van contracten”?

De winnaar van het beste vraagstuk van de dag was Pauline Zwart vanFederatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) met de vraag: “Hoe houd je zorg voor kwetsbare groepen de psychische gezondheidszorg GGZ toegankelijk”? Zij ontving van het comité de award voor het meest veelbelovende initiatief en de masterclass te verzilveren bij een van de leden van het comité.

Lucas Lombaers van BZK reikt de award aan Pauline Zwart

Hopelijk gaat haar Doetank, samen met andere Doetanks snel van start, aan de hand van het vraagstuk van FVB en andere problemen die werden opgeworpen tijdens het Grand Café van SNW.