jongeren aan zet

 

11 mei 2011: Kennismaking en doelstelling

Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we naast het kennismaken met elkaar een poging gedaan het probleem iets scherper af te bakenen. Is het niet het algemene probleem met onze generatie dat jongeren niet langere tijd ergens geboeid voor blijven, en niet zo zeer dat het werk zelf niet uitdagend genoeg meer zou zijn? Ook hebben we afgewogen waar je het probleem moet benaderen; bij de instroom of bij de uitstroom?

Enerzijds lijkt er bij de instroom qua trainees geen probleem te zijn. Traineeships bij de overheid zijn immers gewilde plekken, ieder jaar lijken er zelfs meer aanmeldingen te zijn. Anderzijds is er voor huidige trainees geen baangarantie meer na 2 jaar, en is er bij vele instanties in de publieke sector een vacaturestop. Daarnaast werkt het ‘Last In, First Out-principe’ vaak nadelig voor jongeren, waarbij personeel dat het kortst in dienst is als eerste wordt ontslagen. Minister Donner heeft zoals bekend vorige week aangegeven dat dit niet afgeschaft zal worden op korte termijn.
Toch overheerst er bij jongeren zelf ook vaak het gevoel dat werken bij de overheid inhoudelijk niet interessant of uitdagend genoeg is, en stroomt zo’n 80% binnen 5 jaar zelf weer weg.

We hebben nu als voorlopig doel voor deze Doetank gesteld om vanuit bestaand onderzoek, de afstudeerscriptie van Claire, persoonlijke ervaringen/ideeën en overleg met de andere Doetankers de situatie in kaart brengen, om een opzet voor een ‘after-traineeship’-programma te maken. We hebben inmiddels al contact gelegd met de Gemeente Utrecht die een dergelijk programma wil gaan ontwikkelen.

Waarschijnlijk komen wij donderdag 9 juni weer bij elkaar. Wil je meedenken of -doen, reageer dan viaLinkedIn!