jongeren aan zet

 

Augustus 2011: Vervolgstappen

Tijd voor een update, want na onze eerste bijeenkomst op 11 mei 2011 is er al weer veel gebeurd! We hebben contact gezocht met de gemeente Utrecht, omdat zij al jaren een ambitieus trainee-programma hebben en deze ook dit jaar, ondanks de bezuinigingen en de vacaturestop, continueren.

Na een vruchtbaar gesprek met ons contactpersoon bij de gemeente Utrecht zijn we met een plan van aanpak gekomen met als centrale vraagstelling: Wat vinden trainees van de gemeente Utrecht belangrijk in hun werk? Hoe en onder welke voorwaarden blijven zij gemotiveerd om bij een gemeente te blijven werken? En hoe kan de gemeente haar traineeship, maar ook de hele organisatie zo inrichten dat jongeren voor langere tijd geboeid blijven en zich binden aan de organisatie?

De gemeente Utrecht is enthousiast over ons plan van aanpak en in september starten wij met ons onderzoek. Ons onderzoek bestaat uit het opstellen van een profielschets van de trainees, een informele brainstormsessie, enkele diepte interviews met trainees en enkele gesprekken met leidinggevenden binnen de gemeente. Daarnaast nemen wij nog een zijpaadje door langs te gaan bij een andere gemeente en te kijken hoe zij hun traineeship hebben georganiseerd. Deze week worden de trainees van de gemeente utrecht benaderd met een oproep om mee te doen aan de brainstormsessie en bij voldoende animo kunnen we dan echt van start!

Wij koersen erop een goed beeld te krijgen van wat jonge trainees nu belangrijk vinden in hun werk om vervolgens met concrete aanbevelingen te komen die direct uitvoerbaar zijn! Het uiteindelijke resultaat is niet alleen interessant voor de gemeente utrecht, maar voor elke organisatie die de ambitie heeft om het beste uit haar (jonge) medewerkers te halen. Wij staan open voor input in welke vorm dan ook! Heb je tips of ideeën? Wil je eenmalig een vergadering bijwonen? Of lijkt het je wat om je aan te sluiten bij onze Doetank. Laat het ons weten!