Vrijwillige mobiliteit 2.0 (afgerond)

 

Vraagstuk

Schermafbeelding 2014-11-05 om 23.47.44

“Hoe kan de vrijwillige mobiliteit van werknemers van de Dienst Landelijk Gebied worden versterkt om zo gedwongen mobiliteit te voorkomen?”

 

Dit is de thuisbasis van de Doetank Vrijwillige Mobiliteit 2.0. Door veranderingen in het openbaar bestuur en door bezuinigingen had Dienst Landelijk Gebied eerder een grote krimpdoelstelling. Zo moesten er 250 medewerkers de organisatie verlaten. Met succes is ingezet op vrijwillige mobiliteit: 200 mensen zijn vrijwillig vertrokken en maar circa 50 gedwongen.

april 2014
Inmiddels is er veel gebeurd. Het was duidelijk dat er in 2013 een nieuwe inkrimping aankwam. Twee maanden geleden is bekend geworden dat in 2015 DLG ophoudt te bestaan. Dat heeft de Doetank in een geheel andere context geplaatst. De Doetank was gericht op vrijwillige mobiliteit, door het betrekken van eerder vertrokken medewerkers. Hen zou worden gevraagd naar hoe zij hun verhalen en ervaringen omtrent hun besluit te vertrekken.

Omdat DLG ophoudt te bestaan is de vrijwilligheid van de mobiliteit er een beetje af. Tevens worden de Doetankactiviteiten overschaduwd doordat er een mobiliteitstraject wordt ontwikkeld vanuit HR. Bij een partij was er nog wel de overtuiging dat de Doetank een bijdrage kon leveren. Maar de opdrachtgever zag er (even) het nut niet van in, omdat er zoveel veranderde en zij nu zelf ook onderwerp van het beleid werd.

Hopelijk is er binnenkort meer duidelijkheid, waarschijnlijk gaan 400 van de 950 fte naar de gemeenten over. Welke functies is nog niet bekend.

2013
Nu komt er een nieuwe inkrimping aan. In 2013 zijn er nog geen plaatsingsrondes, maar moet er wel ingezet worden op vrijwillige mobiliteit. Het instrumentarium dat voorheen werkte heeft al het maximale eruit gehaald. Om nog meer mensen mobiel te krijgen zijn nieuwe interventies nodig. De Doetank Vrijwillige mobiliteit 2.0 is opgericht om op creatieve manieren vrijwillig vertrek bij DLG te stimuleren. Dus heb jij een idee welke interventies DLG kan inzetten om medewerkers in beweging te krijgen? Plaats dan hieronder een bericht of kom 25 april naar het slimmer netwerk cafe en doe met ons mee!

 

Contact


De Doetank Vrijwillige mobiliteit 2.0 gebruikt Pleio als thuisbasis voor online samenwerking en kennisuitwisseling. Meer weten over de Doetank, of deelnemen aan de online discussies op Pleio? Klik dan hier.

 

Doetankleden 

Doetankers
Sophie Siemerink Kamer van Koophandel
Christiane Bongers PUUR Netwerken
Ans Jansen Abvakabo/FNV
Coach
Irene Hofland Min. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Opdrachtgever
Mirjam Roordink Dienst Landelijk Gebied
 
Slimmernetwerk

Verkenningsfase

Hier vind je informatie over deze Doetank in de verkenningsfase.

Lees meer
 
Slimmernetwerk

Blog

In deze blog blikken we terug op de bijeenkomsten die we als Doetank hebben gehad. Daarnaast vind je hier individuele opiniestukken en documenten die de Doetankers zelf willen delen.

Lees meer
 
Slimmernetwerk

Studentenafkijkers

Bij deze Doetank kijkt een aantal studenten van de Universiteit van Amsterdam ‘af’. Hun ervaringen met de Doetank vrijwillige mobiliteit lees je hier.

Lees meer