cafe

 

Brainstorm nieuwe taken voor mensen met een arbeidsbeperking groot succes

Op 30 oktober organiseerden Slimmernetwerk en DGOBR een succesvolle eerste brainstorm over nieuwe taken voor mensen met een arbeidsbeperking. De bijeenkomst bleek een groot succes, getuige de verklaringen van de deelnemers achteraf: “ik vond het een heel zinvolle bijeenkomst. Vooral doordat er ook mensen uit het veld aanwezig waren en we heel concreet konden worden.”

De kern van de bijeenkomst was eenvoudig en doeltreffend: breng mensen vanuit verschillende invalshoeken rond het thema samen: personeelsmanagers, gewone managers, mensen van de plaatsingsbureaus, en jongeren uit de doelgroep. Laat hen praten over concrete ideeën: “hoe zet ik een goede secretaressepool op? Hoe organiseren we lichte horeca op een nieuwe en kwalitatief betere manier?”

Schermafbeelding 2014-11-05 om 08.06.05

Het bleek een schot in de roos. Vier kansrijke ideeën bespraken we met elkaar gedurende de ochtend. De opdracht was om met elkaar te kijken hoe je een goed idee om kunt zetten in een klein, uitvoerbaar experiment binnen een ministerie of rijksorganisatie. Door het klein te maken en na te denken over een experiment houdt je het uitvoerbaar. Dat bleek goed te werken. Zo ontwikkelden ze plannen voor het invoeren van een fietsenservice op het ministerie, bespraken ze nieuwe aanpakken om gastheerschap (her) in te voeren en werden de kansen en hobbels besproken om bij ministeries meubelbekledingservices op te zetten. Door mensen bijeen te brengen met verschillende achtergrond en rol, konden we de te nemen stappen ook praktisch overzien. De aanwezigheid van enkele jongens uit de doelgroep hield ons scherp: “wij zijn geen nummers die je ergens in kunt delen, maar slimme jongens die graag nuttig werk willen doen en zich willen ontwikkelen in hun werk.”

Op 2 december zetten we een stap verder, met een grotere groep, en als het meezit ook een aantal ambtelijk bestuurders die voor de nodige doorzettingsmacht kunnen zorgen. De ervaringen uit de Doetanks die we de afgelopen maanden deden, nemen we die dag mee.