St(r)aat van jeugd, werk en zorg

 

Blog

 

mei 2014

Haal er uit wat er in zit!

Maak kennis met Anne-Nore, Johan, Arjan en Janneke. Vier gepassioneerde jonge ambtenaren die het onderste uit de kan willen halen. Net als vele anderen hebben ze het idee dat hun talenten meer benut kunnen worden in het dagelijkse werk bij de gemeente. Alleen, het takenpakket van de gemiddelde (jonge ambtenaar) is daar niet op toegesneden. In de doetank gaan ze daarom op zoek naar de match tussen hun talenten, passies en de passende werkzaamheden.

Schermafbeelding 2014-11-05 om 23.21.15

‘Wat een energie weer gister! Zelfs zoveel dat we gewoon twee uur langer doorgegaan zijn…’ Zo maar een begin van een bericht van mij aan de doetankers vandaag. Tijdens de brownpaper-sessie van afgelopen vrijdag hebben vier jonge ambtenaren uit verschillende hoeken van de gemeente snode plannen gesmeden. Het was de tweede keer dat de doetankers bij elkaar zaten en stonden, want ja er moesten post-its geplakt worden…

Geleidelijk aan ontstond er een lange horizontale lijn waarover talenten, voorwaarden voor succes, concrete vraagstukken en de gewenste toekomst in elkaar overvloeiden. Een rode draad over het bruine papier bleek dat ze allemaal een verschil willen maken, problemen van een positieve kant bekijken en de interactie met bewoners willen aangaan. En dat zagen we terug toen ze hun agenda’s van 23 mei 2015 mochten voorspellen:

9u: google-time voor nieuwe ideeën @ café
11u: werkbezoek in de stad
15u: implementatie bijeenkomst begeleiden
17u: borrel met netwerk

Om daar te komen moeten nog een aantal stapjes gezet worden. Eerst volgende stap is met Amsterdammers het gesprek aan te gaan over de faciliterende overheid, met als achterliggende vraag: wat kan de gemeente beter doen?

De energie die vrij komt bij de deelnemers heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze een taai vraagstuk als talentbehoud binnen de gemeente aanpakken door met elkaar actief aan de slag te gaan, vanwege een drive om een verschil te maken en het meeste uit zichzelf te halen.

door: Amir Nazar

 

april 2014

Johan Braber vertelt over waarom en vanuit welk perspectief hij een Doetank wil starten. Als we de straat op gaan, wat levert dat op voor de Amsterdammer, de organisatie en voor Johan zelf?