nieuws

 

‘Je kon gewoon niet verzaken': het eerste Slimmernetwerk interview

Na drie jaar Slimmernetwerk en flink op weg in het vierde, maken we voor het eerst de balans op. Eind 2014 wordt de geldstroom stopgezet en moeten resultaten worden opgeleverd. In gesprek over motivatie, verantwoordelijkheid, verbinding en hart voor de publieke zaak vragen we ons af wat dan concrete uitkomsten zouden zijn? Waar gaat Slimmernetwerk over? Hoe brengen we de lessons learned verder? En, waarom doe je eraan mee?

Ruud Roepers, Florus van der Linden en Thomas van Andel waren op 21 maart de eersten in een serie interviews die de komende twee maanden plaatsvinden. Zij werkten onder andere samen aan de tweede editie van Serious Ambtenaar, waren als deelnemers en coach betrokken bij de Doetank rondom het thema ‘Kennisbehoud in de publieke sector’ en zetten zich in om jonge ambtenaren te betrekken bij innovatieprojecten. Waar inspiratie nodig is, halen ze elkaar erbij.

Op de Couch of Inspiration spraken zij over persoonlijke missies, gedeelde verantwoordelijkheid en actief nieuwsgierig zijn. Maar ook over het steeds opnieuw uitvinden van een methodiek en het belang van op tijd kunnen stoppen. Hier alvast een klein tipje van de sluier.

De kracht van
Ruud: “wat wij gemeen hebben met z’n allen is dat de politieke weg niet altijd de route is om tot een oplossing te komen”. Het is een grote winst dat wij in een netwerksamenleving leven, er komen juist resultaten uit de verbindingen die tot stand komen. En Side Effects. Nieuwe activiteiten ontpoppen zich en “je haalt ook gewoon bakken aan ideeën en inspiratie op.” Dat inspireren, dat is eigenlijk al heel mooi als je dat kunt doen. Thomas: “Als ik Florus met zijn missie kan voeden met elementen van de mijne, waardoor hij zijn plannen beter kan uitvoeren, dan heb je al iets heel moois bereikt.” Je kunt dus werken vanuit iets dat je deelt, daar ruimte voor creëren en er op je eigen manier invulling aan geven.

“Er is een gebrek aan arrogantie, waardoor je die verbinding wil maken en je verbonden voelt”. (Florus)

De kracht van het Slimmernetwerk neemt verschillende vormen aan, maar kan wellicht worden geschaard onder het “volop eraan overgeven”. En dat vraagt durf. Je moet uit je comfortzone stappen. Je ontmoet nieuwe mensen, gelijkgestemden, en deelt ervaringen. Je leert methoden die je terugneemt naar je eigen organisatie of werkveld. Als deelnemer breng je praktijkvragen in die je analyseert, maar je staat ook stil bij waarom dat wel of niet succesvol is. Je leert met elkaar. Niet door te vertellen dat je iets goeds hebt gedaan maar door je af te vragen waardoor dat komt.

“Elkaar in waarde laten, nieuwsgierig zijn, zoekend, stop durven zeggen, en die relatie van: ‘we kunnen van elkaar op aan’. Dat moet het gevoel van Slimmernetwerk zijn.” (Thomas)

De Doetank-deelnemer
De ideale Doetank deelnemer hoeft niet per se een ambtenaar te zijn. Hij of zij is begaan met de publieke zaak en heeft een enorme maatschappelijk betrokkenheid. De drive moet uit jezelf komen. Hoe meer je uit jezelf haalt hoe meer je terug krijgt. Thomas: “Dit heb ik zien gebeuren bij Ruud en Florus, mensen krijgen het gevoel dat je iets te bieden hebt en zij worden dus regelmatig gevraagd hun ervaringen te delen.” Maar bovenal is een ideale Doetanker nieuwsgierig. Actief nieuwsgierig. Het Slimmernetwerk kan dan een knooppunt zijn voor iemands harde werken en fungeren als podium en inspiratiebron. Ruud: “Het mooie van een Doetank is ook, die mensen zaten daar allemaal op persoonlijke titel.”


“Dus hoe zeggen we nou hoe het verder moet? Ja, gewoon zo doorgaan.”

 

Ruud Roepers is eigenaar van Roepers Financial Consulting en oprichter van het Ambtenaren Netwerk Nederland op LinkedIn.
Florus van der Linden is Hoofd Juridische zaken en innovator Gemeente Delft.
Thomas van Andel is projectleider van Slimmernetwerk, vanuit Kennisland en de Kafkabrigade.