onderzoek

 

Verbeteren van productiviteit in de publieke sector

Peter Oeij, Wouter van der Torre en Fietje Vaas hebben een artikel geschreven voor publicatie van de ‘Staat van de Ambtelijke Dienst’ (STAD) op 10 december 2013 bij het CAOP. STAD is een initiatief van de Albeda Leerstoel, de len Dales Leerstoel en de Leerstoel ‘Comparative Public Sector and Civil Service Reform’, drie bijzondere leerstoelen die worden ondersteund door het CAOP. STAD onderscheidt zich door onafhankelijke analyses en observaties. Lees het artikel hieronder.

Lees hier het hele artikel.

Een kritisch en analytisch overzicht van hoe de ambtelijke dienst ‘erbij staat’. Op 30 januari 2014 is de tweede editie van de publicatie ‘Staat van de Ambtelijke Dienst’, de zogeheten STAD verschenen. Delen eruit zijn eerder gepresenteerd op het Jaarcongres van de vier leerstoelen van het CAOP.
De STAD is een gezamenlijk initiatief van deze Albeda Leerstoel, Ien Dales Leerstoel, Leerstoel Comparative public sector en Civil Service Reform en Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt. Hoe staan ambtenaren er anno 2013 voor? Dat is de vraag die wordt beantwoord. De leerstoelhouders schrijven samen met andere experts uit de wetenschap en uit de praktijk over thema’s zoals de arbeidsmarkt, de arbeidsvoorwaarden, arbeidsproductiviteit en de kwaliteit van de ambtelijke dienst. Naast een analyse doen de schrijvers aanbevelingen.

Ambtelijke dienst in zwaar weer
Het zijn lastige tijden voor ambtenaren. Het sociale klimaat in de publieke sector is kil en grijs. Er wordt veel bezuinigd en afgeslankt. In de meeste sectoren zijn de lonen bevroren. De afslanking van de ambtelijke diensten is ondanks wat daarover soms wordt beweerd, aanzienlijk. Wel lijkt het alsof in de uitvoering meer wordt afgeslankt dan in het beleid. Er bestaat bij ambtenaren veel vrees, voor het verliezen van hun baan, 44 procent is hier bang voor. De jonge instroom is voorts sterk afgenomen waardoor verdere vergrijzing onontkoombaar is. De kwaliteit van de ambtelijke dienst kan onder druk komen te staan, zeker als er wel wordt bezuinigd en afgeslankt maar het takenpakket niet kleiner wordt. De politiek-ambtelijke verhoudingen komen meer en meer onder druk te staan waarbij ook een groei van de politieke bemoeienis met topbenoemingen is waar te nemen. Kortom: uit de STAD komt een tamelijk zorgelijk beeld naar voren als het gaat om de ontwikkelingen in de ambtelijke dienst.

Interviews
Voor het eerst is ook een serie tweegesprekken opgenomen met mensen die een belangrijke rol spelen in de overheidsorganisatie. Aan het woord komen Ronald Plasterk (minister van BZK), Jantine Kriens (voorzitter directieraad VNG), Corrie van Brenk (voorzitter Abvakabo FNV), Peter Veld (Belastingdienst), Maarten Ruys (gemeente Groningen) en Eileen van Kesteren (FUTUR).

Ondanks de somberheid houden de mensen die werken in de publieke sector zich bijzonder rustig. ‘De ambtenaar is uiterst loyaal, ze zijn trots op hun werk maar dat kun je niet eindeloos op de proef stellen. Het begint nu ook wat te gisten’, meent Corrie van Brenk. Wat betreft de instroom van jongeren is minister Plasterk weinig hoopgevend: ‘Er wordt gedaan wat kan, maar dat is om budgettaire redenen beperkt.’

Zie ook de website van het CAOP, waar dit artikel oorspronkelijk is gepubliceerd.

Schrijvers STAD 2013: prof. mr. R. Bekker (Albeda leerstoel), prof. dr. mr. R. Nieuwenkamp (Ien Dales leerstoel), prof. mr. B. Barentsen (Albeda leerstoel), prof F.M. van der Meer (Leerstoel Comparative Public Sector), prof. dr. M.J.S.M. van der Meer (Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt), prof. mr. A. de Becker (Ien Dales leerstoel), prof. dr. F. Cörvers (Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt),
prof. mr. P.F. van der Heijden, mr. dr. G.S.A. Dijkstra, prof. dr. A.C.J.M. Wilthagen, prof. mr. E. Verhulp, A.F.M. Brenninkmeijer, prof. dr. F.D. Pot, dr P.G.W. Smulders, ir. R.P. Lapperre, prof. mr. P.T. de Beer, prof. dr. P.L.M. Leisink, mr. L.C.J. Sprengers, prof. dr. O.W. Steenbeek, prof. dr. E.H.M. Ponds, drs. A.J. Ringelberg, prof. dr. A.J. Steijn, mr. K.P.D. Vermeulen, dr. C.J.M. Breed, dr. S.M. Groeneveld, dr. S. de Vries, drs. B. L. van Hulst, dr. H. de Groot, drs. P. Oeij, W. van der Torre MSc., dr. S. Vaas, J.J.N. Westhoek Msc., drs. A. Hoekstra en A.F. Belling, prof. dr M. Thaens.

Interviews: Corrie van Brenk (voorzitter Abvakabo FNV), Eileen van Kesteren (voorzitter FUTUR), Jantine Kriens (voorzitter directieraad VNG), Ronald Plasterk (minister van BZK), Maarten Ruys (gemeentesecretaris Groningen), Peter Veld ( directeur-generaal Belastingdienst).