cafe

 

Verslag Slimmernetwerk Café 26 september 2013

Successen moeten gedeeld worden! En september is traditiegetrouw de maand waarin we het Slimmernetwerk Cafe gebruiken om dat te doen. “Show and Tell” was het devies van de dag. We nodigden vier Doetanks uit die hun sporen inmiddels verdiend hebben: Train je Collega, Serious Ambtenaar, Maatschappelijk Rekenkameronderzoek en Kennisbehoud. Een klein gezelschap, ondersteund door ontwerpers, filmmakers en andere experts die konden helpen om het onderste uit de kan te halen. Gebeurtenissen, serieuze successen, maar ook ervaringen en lessen. Daar moest wel iets moois uit komen!


Show and tell

Als je aan een gewaagd experiment hebt afgesloten, wil je dat de wereld hoort en ziet wat je hebt gedaan en geleerd. Niet alleen als jouw idee in de praktijk verrassend goed blijkt uit te pakken, maar ook als je denkt: “dit was eens maar nooit weer”. Als het goed is gaan je ambities zelfs verder en wil je gewoon dat mensen van jouw ervaringen leren en verdergaan of doorpakken waar jij bent opgehouden. Voor Doetanks geldt dat devies in ieder geval. Want een goed afgerond project verdient het om opgepikt te worden door nieuwe partijen. Daarin ligt de kern van kennisdeling en uiteindelijk slimmer werken.


Geen goed voorbeeld, maar een rijk verhaal

Zorgen dat dit gebeurt is nog niet eenvoudig. Dat weet iedereen die in de praktijk heeft geprobeerd een initiatief te verspreiden. Dat is niet zo gek, want te vaak kiezen we nog voor de geijkte methode: een rapportage gepresenteerd als een ‘best practice’ in een rapport, gepolijst door de communicatie-afdeling en met een mooie strik eromheen. Vaak mist daarin juist de cruciale informatie die mensen nodig hebben om verder te gaan zonder in dezelfde valkuilen als jij onderweg. Een goed voorbeeld is leuk, maar ook niet meer dan dat. Het is juist de routekaart, de weg die je met elkaar hebt afgelegd, die mensen nodig hebben om zelf aan de slag te kunnen. Het construeren van die routekaart stond centraal in de minimasterclass storytelling die we hielden op het Slimmernetwerk Café. Het materiaal waar we mee aan de slag gingen waren de uitkomsten van de Doetanks, beeld- en tekstmateriaal dat we in onze archieven konden vinden, en vooral de ervaringen van de Doetank-leden zelf. Want niemand anders dan zijzelf weten wat er echt nodig was om hun initiatief van de grond te krijgen.


Arm yourself with experts!

Gewapend met een strak programma, ontwerpers Yulia en Jonas, filmmakers Ruben en Peter van Public Cinema en een heel team aan Doetank-specialisten zetten we de we deelnemers van de vier Doetanks bij elkaar: natuurlijk spraken we over de inhoud. Maar veel meer aandacht ging ook naar de weg die we moesten afleggen om tot succes te komen: onze belevenissen tijdens doorslaggevende momenten. Een dag lang ‘on the job’ aan de slag met alleen maar aandacht voor de mooie, soms zelfs spannende of ontroerende verhalen achter vier projecten die zich al lang en breed hebben bewezen. Het “voelde als een gespreid bedje”, liet Anne-Claire Frank van Train je Collega weten. “Ik had, zoals altijd, eigenlijk geen tijd” vertelde Jeanette van de Doetank Kennisbehoud, “maar, ach, ik had ook wel weer mijn behoefte om weer eens de roze wolk te nemen naar het Slimmernetwerk en de mooie mensen die daar samenkomen. Er is weer volop inspiratie!”. De uitkomsten gaan we de komende dagen en weken ophalen en verwerken. Een eerste impressie wilden we jullie, Slimmernetwerkers, niet onthouden!