onderzoek

 

Innoveren van onderop in de publieke sector met Slimmernetwerk: pril en hoopvol

Deze bijdrage gaat over ‘bottom up’ innovatie door professionals in de publieke sector. Dat biedt kansen. Maar politiek-bestuurlijke aandacht is gewenst. Deze vorm van innoveren is als een ontluikende lentebloesem. De publieke sector staat voor het duivelsdilemma om kwaliteit te blijven leveren voor de burger met steeds minder middelen. Het is een productiviteitsstrategie die te omschrijven is als ‘dezelfde output, met minder middelen’. Om met krimpende financiële mogelijkheden goed je werk te blijven doen is innovatie door slimmer werken een bittere noodzaak.

Slimmernetwerk is opgericht in 2011 vanuit deze gedachte dat succesvol innoveren de samenwerking vereist tussen velen, maar waarbij de publieke professional, opererend van onderop, de cruciale schakel is. Slimmernetwerk is een netwerk voor innovatieve professionals in de publieke sector, en biedt een omgeving voor kleinschalige innovatie-­‐experimenten.

Publieke professionals werken samen in zogeheten Doetanks aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke en organisatorische vraagstukken. Zij doen dit samen met burgers of met collega’s binnen de overheid. Er zijn thans zo’n 25 Doetanks actief. Deze bottom up innovatoren worden ondersteund door externe coaches, door kennisdelingsbijeenkomsten (Slimmernetwerk Cafés), de website en een actieve LinkedIn-­groep. Slimmernetwerk is een knooppunt van ongeveer 3.600 LinkedIn participanten, een tiental partnerorganisaties, en een handjevol persoonlijke ‘supporters’ binnen de publieke sector. Slimmernetwerk poogt zelfmanagement bij innovatie te prikkelen onder publieke professionals, en bestuurlijke steun te organiseren, zodat verspreiding en borging een grotere kans krijgen.

De vraag in deze bijdrage is wat de kansen en aandachtspunten zijn van Slimmernetwerk? We beantwoorden deze vraag door de vraagstukken van Doetanks te beoordelen op hun slaagkans.

Lees hier het hele rapport.