Kwaliteit van de dialoog in de samenleving

 

Verkenningsfase

De grote uitdaging van deze Doetank in de verkenningsfase is het concretiseren van het vraagstuk. Het is namelijk een erg breed onderwerp. Het is vanzelfsprekend dat inzicht in de ‘kwaliteit van de dialoog in de samenleving’ van belang is dat de processen bijdragen aan een vitale lokale samenleving. Er gebeurt namelijk van alles in de samenleving, wat niet enkel te zien is binnen de muren van het gemeentekantoor. De vraag is hoe je inzicht kunt krijgen in de vitaliteit van de lokale samenleving. Hoe weet je of je op een juiste manier loslaat en ruimte biedt, maar ook wanneer een interventie nodig is?

De ‘quality of life’ in de lokale gemeenschap is niet alleen afhankelijk van een gunstig woonklimaat, een veilige omgeving en voldoende mogelijkheid om inkomen te genereren, maar ook van een vruchtbare bodem voor mensen om zich te verbinden, zich te organiseren en kracht ontwikkelen om in te spelen op ontwikkelingen die kansen bieden of die bedreigend zijn.

Twee vragen staan hier centraal:

  • Hoe kun je op een effectieve manier ontwikkelingen in de lokale samenleving duiden en patronen ontdekken in houding en gedrag van inwoners?
  • Hoe krijg je inzicht in het responsieve vermogen van de gemeentelijke organisatie? En hoe kun je het responsieve vermogen versterken?

De zoektocht van de Doetank Kwaliteit van de dialoog in de samenleving naar een concretisering van het vraagstuk is volop aan de gang.