Leegstand benutten

 

Blog

Afsluiting Doetank
april 2014

Na de bijeenkomst op locatie, in het SVB-kantoor Leiden, hebben de Doetankleden geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om leegstaande overheidspanden op te vullen. Twee Doetankleden hebben bovendien met de gemeente Leiden gepraat, over het bestemmingsplan van het SVB-kantoor daar.

De SVB heeft echter laten weten dat het leegstandprobleem bij nader inzien minder groot is dan gedacht. Voor de ruimte in Leiden blijken er bijvoorbeeld genoeg potentiële huurders te zijn. Bovendien heeft de SVB onlangs zelfs nog kantoorruimte bij moeten huren. Het probleem waar de Doetank Leegstand Benutten zich over ontfermde, blijkt niet zo groot als gedacht. De SVB heeft zich daarom teruggetrokken als opdrachtgever.

De SVB heeft aangegeven dat de opbrengsten van de Doetank erg waardevol zijn geweest. Floor van Dijk: ‘Zowel het contact met de gemeente via Danny, als de ideeën voor lokale initiatieven via Irmgard en ook de visie van Koen hebben ons verder gebracht.’ De SVB geeft aan dat er voor nu voldoende praktische input is. Zonder opdrachtgever is de Doetank nu in ruststand.

door: Joëlle Smout

 

De eerste stappen
18 juni 2013

Het Slimmernetwerkcafé van 18 juni was voor de beginnende Doetank Leegstand benutten de uitgesproken kans om bij elkaar te komen en het vraagstuk rondom leegstand op tafel te leggen. Een gemengd clubje mensen met verschillende visies op de mogelijke invulling op leegstand van overheidsgebouwen zorgde voor een levendige discussie. De SVB heeft in de toekomst een flink percentage van haar gebouwen leegstaan, vanwege krimp in de organisatie en digitalisering van het proces.Persoonlijke ervaringen en kennis werden gedeeld, met verassende uitkomsten. Koen Bosma, eigenaar van Start Lean, bracht een meer bedrijfskundige blik op de zaak, terwijl de Floor van Dijk (SVB) meer dacht aan het creëren van maatschappelijke waarde. De oprichter van Werken in Netwerken, Irmgard Bomers, richtte zich meer op het verbinden en samenwerken van verschillende lagen in de publieke sector. Ook werd het idee geopperd om een ‘marktplaats’ op te richten, waar vraag en aanbod omtrent vastgoed aan elkaar gekoppeld worden, door Mark Keijzer. Al met al genoeg invalshoeken.

Na het bespreken van het vraagstuk kwam de hamvraag: wat doen we hier nu mee? Van groot belang is dat de vaart er in blijft, zodat de aandacht niet verslapt. Ook belangrijk is het vraagstuk niet theoretisch te behandelen, maar de praktijk in de duiken. Om hier een eerste stap in te zetten, is gekeken naar de verschillende panden van de SVB. Er is een selectie gemaakt van drie gebouwen, waar we ons op gaan richten. Iedereen heeft wat taken op zich genomen, zodat we tijdens de volgende bijeenkomst een volgende slag kunnen slaan.

 

Tweede sessie
11 juli 2013

Een 100% opkomst bij de tweede sessie van de Doetank Leegstand. Op lokatie in Leiden. Vier medewerkers van de SVB, een procesbegeleider vanuit Slimmernetwerk, een ambtenaar van Ynnovate, een externe architect en een smaakmaker (WIN). In vijf kwartier wordt de oogst gedeeld, besluiten genomen en nieuwe praktische afspraken gemaakt. Efficiënter kan volgens mij niet.

Huiswerk gedaan
De afspraak was om voor drie plaatsen (Amstelveen, Groningen en Leiden) te kijken wat de mogelijkheden zijn voor de SVB om een alternatieve bestemming te vinden voor (een deel van) hun panden. Verschillende mensen hebben hiervoor input geleverd. Dit heeft over Leiden voldoende, Amstelveen een beetje en Groningen niets opgeleverd. Iedereen heeft zijn huiswerk gedaan en deelt het resultaat.

Besluitvaardig
De SVB is voor deze Doetank de opdrachtgever. De case is het (te verwachten) overschot aan vierkante meters in het land. Ook voor de SVB is het de eerste ervaring met Doetanks. Het is een beetje wennen, maar het resultaat is bemoedigend. Besloten wordt om concreet aan de slag te gaan met de invulling van 240 vierkante meter in Leiden, in de wetenschap dat op strategisch niveau nog beleid moet worden gemaakt. Een van de SVB-ers neemt het op zich om voor de interne afstemming te zorgen. De concrete ideeën die zijn aangedragen worden nader verkend. De acties hiervoor worden belegd en het resultaat zal via het Pleio-platform worden gedeeld.

Door: Irmgard Bomers