Vrijwillige mobiliteit 2.0

 

Verkenningsfase

Veel diensten binnen het openbaar bestuur hebben te maken met bezuinigingen, waarbij ontslagen niet altijd te vermijden zijn. Ook de Dienst Landelijk Gebied heeft te kampen gehad met flinke bezuinigingen en de bijbehorende veranderingen in de organisatie.

Het vraagstuk over vrijwillige mobiliteit van Dienst Landelijk Gebied komt dan ook voort uit een organisatievraagstuk. DLG moet zich als uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken opnieuw positioneren terwijl een groot deel van de taken gedecentraliseerd wordt naar provincies. Daarnaast heeft DLG een omvangrijke krimpdoelstelling: van 1250 medewerkers moet zij terug naar 750 medewerkers. In een eerder stadium is succesvol ingezet op vrijwillige mobiliteit, waardoor gedwongen ontslagen zoveel mogelijk werden vermeden, maar nu lijken de gekozen paden geen succes meer te hebben. DLG is daarom op zoek naar nieuwe manieren om vrijwillige mobiliteit te stimuleren.  De vraagstuk waar de Doetank zich mee bezig gaat houden is ‘Hoe creëer je, in een context van bezuinigingen en onzekerheid, vrijwillige mobiliteit?’

Het belangrijkste onderdeel van de eerste fase was niet zozeer het zoeken naar een concreet probleem: het aangedragen vraagstuk van DLG was al behoorlijk concreet. Van belang was wel het zoeken van de juiste mensen, die de Doetank zouden kunnen versterken. Een oproep op Linkedin mocht echter niet baten: de eerste bijeenkomst op het Slimmernetwerkcafé werd bezocht door de opdrachtgever van DLG, Mirjam Roordink en een medewerker van de vakbond, Ans Jansen, die samen met de coach Jan Hof aan de slag zijn gegaan.

De komende periode, in de afronding van de verkenningsfase, gaan Jan, Mirjam en Ans op zoek naar nieuwe leden die de Doetank kunnen versterken. Binnenkort zetten zij de volgende stap, en worden interventies ontwikkeld die bedacht zijn tijdens het Slimmernetwerkcafé van 25 april. Lees hier meer de ervaringen van deze Doetank tijdens het afgelopen Slimmernetwerkcafé.