cafe

 

Verslag Slimmernetwerk Café 27 april 2011

Dat de rol van de overheid zal veranderen in een tijd van rappe technologische ontwikkelingen, lijkt onvermijdelijk. De traditionele manier van beleidsvorming, waarbij er vanuit een klassieke top-down benadering wordt gehandeld, volstaat niet meer. Arre Zuurmond (Zenc, Kafkabrigade) betoogde tijdens het Slimmernetwerk Café van 27 april jl. dat we ons op dit moment in een transitieperiode bevinden naar een nieuw, organischer model waarin burgers en bedrijven veel meer zelf de touwtjes in handen hebben.

De presentatie van Arre leverde een levendige discussie op. Want gaan beide modellen eigenlijk niet teveel uit van het idee dat de maatschappij ‘maakbaar’ zou zijn? Is die maakbaarheidsgedachte niet in werkelijkheid een illusie? En hebben burgers niet gewoon behoefte aan een duidelijke structuur waarin de overheid sturend is? Anderzijds laten de Doetanks van Slimmernetwerk in feite al zien dat een andere aanpak wenselijk én mogelijk is. Om de overheid in beweging te krijgen, moet je zelf in beweging komen. De transitie waarin we ons volgens Arre bevinden vraagt hier ook om; een andere cultuur en structuur, waarbinnen het zelforganiserend vermogen van burgers en professionals optimaal benut kan worden.

De cafémiddag stond vooral in het teken van de Doetanks. Waar lopen zij tegenaan bij hun casus, welke hulp kunnen zij gebruiken vanuit het netwerk? Vanuit BZK werd in ieder geval aangeboden om voor de Doetank ‘Processen rondom multiproblemgezinnen’ aanknopingspunten te inventariseren bij het ministerie. ‘Zelfredzame burgers en ondernemers‘-Doetanker Arjan Erkens betoogde vooral dat het verbreden van het speelveld van belang is en de rol van de Doetank daarmee vooral is om gemeenten het gevoel te geven dat veel zaken door burgers en ondernemers zelf kunnen worden opgelost.

Het volgende Slimmernetwerk Café zal plaatsvinden op 22 juni. Meer informatie over het programma van deze middag en de locatie volgt zo spoedig mogelijk, maar  noteer deze datum alvast in de agenda’s en meld je hier aan!.

.

Foto: Overleg tijdens Slimmernetwerk Café 27 april