nieuws

 

Leren werken voor publieke waarden

Stichting IKPOB organiseerde op 22 november j.l. de inspiratiebijeenkomst ‘Leren Werken voor Publieke Waarden’. Ze deed dit in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Op het programma stonden een aantal colleges die allen betrekking hadden op het thema van de dag: het nastreven van publieke waarde eigen maken in je werk. De plenaire colleges werden afgewisseld met een keuzeprogramma dat bestond uit een scala aan workshops.

Voorbeelden van werken aan publieke waarde

De bijeenkomst was vooral bedoeld om voorbeelden te laten zien over hoe organisaties en professionals aan de slag kunnen met het werken voor publieke waarden. Dat vraagt vaak om hele specifieke competenties die de publieke professional moet verwerven. Een belangrijke factor is eigenaarschap over het werk dat je als professional doet. Het belang van collectief leren van organisaties en ketens was een van de andere grote speerpunten van de dag.

Ervaring op de werkvloer beter benutten

Slimmernetwerk presenteerde zich tijdens de workshoprondes. We gingen met name in op het werken in Doetanks. Slimmernetwerk ziet de professional als cruciale schakel in de veranderketen. Een publieke professional verkeert vaak beter dan wie dan ook in een positie dat ze kan zien waar haar eigen werk slimmer uitgevoerd kan worden. Ze hebben immers de kennis van hun organisatie, het netwerk maar vooral de ervaring in de dagelijkse praktijk waar ze uit kunnen putten. Juist in Doetanks krijgen professionals begeleiding om die ervaringskennis en aangeleerde inzichten te benutten. Dat gebeurt ‘on the job’ met een probleem dat in zijn of haar eigen praktijk aan de orde is. Een Doetank is bij uitstek geschikt om in een beschermde omgeving te leren hoe je als professional ruimte en toestemming kunt verwerven om te experimenteren met ideeën die je zelf ontwikkelt. Wat dat met publieke waarde te maken heeft? Heel veel, mits je de stap durft te zetten om het ook echt zorgvuldig te doen. In een Doetank leren professionals precies die vaardigheden die ze nodig hebben om een ‘agent of change’ in hun eigen omgeving te worden.

Lees hier het verslag dat IKPOB naar aanleiding van de bijeenkomst plaatste.