nieuws

 

“Het gaat vooral om de wil om op institutioneel niveau iets te veranderen”

Veel organisaties zijn op zoek naar praktische manieren om vernieuwing vorm te geven. Praten over helpt niet, experimenteren wel. Vernieuwing binnen de publieke sector krijgt daarom van binnenuit vorm via Doetanks. Een Doetank is een multidisciplinaire groep van vernieuwers uit de publieke sector die aan de slag gaat met actuele vraagstukken. Zij zoeken samen naar nieuwe oplossingen, maar experimenteren tegelijkertijd ook met nieuwe manieren van samenwerken en organiseren.

Het is vooral een aanpak waarbij leren, vernieuwen én efficiënter werken bij elkaar komen. Het levert veel inspiratie en frisse ideeën op. Het platform ‘Innovatief in werk’ van de Nederlandse Vereniging voor Psychotechniek (NSvP) interviewde Chris Sigaloff, voorzitter van Kennisland en penvoerder van Slimmernetwerk. Slimmer werken wordt wel eens verward met ingenieuze oplossingen voor zeer complexe problemen. “Slimmer werken is niet in de eerste plaats een kwestie van briljante ideeën ontwikkelen, maar vooral van de wil om op institutioneel niveau zaken te veranderen.” Daarbij is niet alleen de wil van bestuurders en politici en de inzichten van adviseurs, maar juist ook het ruimte geven aan de werkvloer om met eigen ervaringen en praktische kennis aan de slag te gaan van belang. Het mooie van Slimmernetwerk is dat het juist daar een infrastructuur en ondersteuning voor biedt. Het Slimmernetwerk werkt bewust van onderop en van binnenuit.

Lees hier het hele interview op de website van de NSvP.

Eerder organiseerden NSvP en Slimmernetwerk al samen een Slimmernetwerk Café. Lees hier het verslag. Ook interesse om samen een Café te organiseren of een Doetank te starten? Neem dan contact met ons op.