nieuws

 

Naar een slimmer werkende overheid

Slimmernetwerk is anderhalf jaar op streek met de Doetanks, een instrument om de publieke sector te innoveren. Inmiddels zijn er zo’n dertig Doetanks actief of afgerond. Welke resultaten zijn tot nog toe behaald? En wordt er weleens eentje stopgezet omdat de probleemstelling niet duidelijk genoeg is?

Burgers die initiatieven willen opzetten in hun eigen buurt, terwijl er sprake is van afnemende wijkbudgetten. Gemeenten die bereid zijn om nieuwe manieren van zelfsturing en burgerparticipatie te faciliteren. Met deze componenten wilden enkele ambtenaren en het Netwerk Democratie een nieuwe manier van crowdfunden uitproberen. Hun inspanningen hebben geleid tot een pilot, het crowdfundingplatform VoorJeBuurt. De afgelopen acht maanden hebben zeven projecten voldoende geld opgehaald om een buurtinitiatief te realiseren; meerdere gemeenten zijn aangehaakt bij de pilot. De kennis en ervaring over het vinden van donateurs, het voeren van een sterke campagne en het opzetten van samenwerking tussen burgers en gemeenten willen de initiatiefnemers graag verder delen. Slimmernetwerk heeft ze met een Doetank geholpen om de eerste stappen te zetten: het idee verder verkennen en agenderen, financiering zoeken en gemeenten bijeenbrengen die mogelijk mee wilden werken aan een pilot.

Slimmernetwerk is het platform voor en door professionals die vernieuwing in de publieke sector realiseren. Inmiddels verenigen zo’n 4000 innovators binnen de overheid zich in dit netwerk en zijn er ongeveer dertig Doetanks actief of afgerond. Slimmernetwerk, een samenwerking tussen Kennisland, Kafkabrigade, TNO en KING, heeft voor drie jaar subsidie van het ministerie van BZK uit het programma Beter Werken in het Openbaar Bestuur gekregen en is daar nu anderhalf jaar mee ‘onderweg’. Tijd voor een tussenstand hoe dit netwerk een bijdrage levert aan een slimmere werkende overheid.

Door: Maurits van den Toorn
Lees de rest van het artikel hier.