nieuws

 

Een frisse wind uit overheidsland

De zomer is dit jaar goed begonnen, met op 4 juli de lancering van het manifest ‘Wij, Publieke Veranderaars’. Inmiddels is het manifest online ondertekend door bijna 1000 vernieuwers uit de publieke sector. Rens Meijkamp is geïntrigeerd en heeft een blog geschreven op de website van inGovernment. Lees de blog hier:

‘Ja, ik vind het een heerlijke frisse wind uit het overheidapparaat dat verder grotendeels in crisis en saneringsdrang verkeert. Hoe blazen we toch nieuw elan in het publieke domein? Hoe gaat de overheid dan voorop in het scheppen van publieke waarde? Hoe krijgt het publieke domein de drive om het potentieel te oogsten en niet te bevriezen uit angst voor risico’s?

Het Manifest wijst terecht naar de individuele professionals, de publieke veranderaars. Wie anders dan ZIJ, wie anders dan WIJ, brengen weer dynamiek en vernieuwingskracht in het publieke domein?

Ik vind het Manifest om twee redenen interessant: Om te beginnen manifesteert het een (nieuwe) beweging om het potentieel van het publieke domein opnieuw te gaan ontginnen. Als we buiten de kaders denken en doen, dan wordt er zoveel meer mogelijk. Het lijkt een uitwerking te zijn van wat Simon Sinek ‘inspired action’ (www.startwithwhy.com) noemt: ‘Inspire people to do the things that inspire them and together we can change the world’. Met deze nieuwe gezamenlijke ambitie kunnen we een nieuwe overheid realiseren: Een overheid die aangepast is aan de tijd, passend in de netwerksamenleving. De samenleving waarin samenwerking, verbinding, co-creatie en delen essentieel zijn. De overheid speelt hierin een nieuwe rol. Het is een nieuw spel met nieuwe spelregels en nieuwe spelers.

Ten tweede vind ik de focus op de publieke veranderaars (WIJ) interessant in de transformatie naar de netwerksamenleving. Het is van belang de kracht van het individu in het realiseren van vernieuwing te onderstrepen. Vernieuwing komt niet voort uit organisaties, noch uit beleid, noch uit structuren. Nee, vernieuwing in het publiek domein ontstaat daar waar individuele, publieke professionals zich gedreven en gepassioneerd inzetten voor de publieke zaak. Juist in tijden van crisis, bezuinigingen, ontslagen is het van belang dit individuele vernieuwingspotentieel te koesteren en te stimuleren.

Het Manifest ‘WIJ, publieke veranderaars’ betekent ook een uitdaging voor alle leidinggevenden: om ruimte te geven aan creativiteit, aan publiek ondernemerschap, aan nieuwe wegen en aan onzekerheid, maar ook om ruimte te geven aan de potentie om zich te kunnen realiseren. Wie van ons durft?’

Door: Rens Meijkamp 

Meer informatie over Publieke Veranderaars vind je hier. Doe mee en onderteken!