kennisbehoud publieke sector

 

Blog

Interview Ruud Roepers op NCSU.nl
juni 2013

Ruud Roepers heeft een interview gegeven voor NCSU.nl waarin hij uitlegt hoe hij vanuit een steeds terugkomende discussie op het Ambtenaren Netwerk Nederland (ANN) een Doetank is gestart voor het behouden van kennis binnen de organisatie.

Van online naar offline
Virtueel kennis wisselen over kennisbehoud is natuurlijk prachtig, maar Ruud wil graag actie. Vanuit het Amtenaren Netwerk Nederland (ANN) heeft hij aansluiting gezocht bij Slimmernetwerk. De Doetank Kennisbehoud was geboren! Ruud is samen met zo’n 20 andere vernieuwers gestart om een antwoord te zoeken op de vraag:

Samen met de Doetank wilde Ruud het thema niet macro, maar micro aanvliegen.Wie krijgt er heel direct in zijn of haar eigen werkzaamheden last van dat medewerkers zullen vertrekken. Een van de Doetank-deelnemers, werkzaam bij de Inspectie Verkeer & Waterstaat, had acuut een probleem. Ze had een portefeuille overgedragen gekregen, maar de kennis was letterlijk al vertrokken uit de organisatie en kon niet meer worden teruggehaald. De Doetank heeft haar met een ondervragingsmethodiek van de politie ‘verhoord’ – toevallig was een van de Doetank-deelnemers werkzaam bij de politie – om snel tot de kern van haar probleem door te dringen. Met deze analyse kon zij vervolgens een gerichte actie ondernemen richting haar leidinggevende. Het mooie van dit experiment is dat een aanpak uit een geheel andere overheidsorganisatie, de politie, is ingezet voor een geheel ander doel. Een mooi voorbeeld van slim gebruik maken van kennis en ervaring binnen de publieke sector. De Doetank verricht dit soort activiteiten overigens belangeloos’.

Het Kadaster is in 2011 gestart met het programma Kennislandschap. Hiermee willen ze kennismanagement structureel binnen de hele organisatie invoeren. Een medewerker heeft de hulp van de Doetank ingeschakeld. Hoe doe je dat? Welke technieken om kennis te ontsluiten en borgen kunnen we inzetten? De Doetank heeft een rechercheur van de politie ingezet om via een soort kruisverhoor in een korte tijd kennis boven tafel te halen.

Meer informatie over de ontwikkelde instrumenten van de Doetank vind je hier.

Klik hier voor de PDF versie van het hele interview.
Klik voor meer informatie over Ruud Roepers of Ambtenaren Netwerk Nederland.

 

Blog Eindpresentatie Studentenafkijkers
3 juni 2013

Het vraagstuk waar de Doetank Kennisbehoud zich mee bezighoudt, volgens de studenten komt voort uit de veranderingen in de publieke sector. De veranderingen die ze noemen zijn onder andere de vergrijzing en de bezuinigingen. Het gevolg is verlies van kennis door het uittreden van oudere werknemers. Vanuit deze context proberen ze de volgende onderzoeksvraag te beantwoorden: ‘Hoe kan het proces van de Doetank Kennisbehoud bijdragen aan de verbetering van toekomstige Doetank van Slimmernetwerk?’. Een van de belangrijkste conclusies die zij trekken is dat tussentijds evalueren belangrijk is voor het behouden van kennis. Ze zeggen: “Niet alleen evalueren aan het eind van het proces. Juist tussentijds evalueren kan waardevol zijn voor het bijstellen van doelen en processen”.

 

Terugblik op bijeenkomst met Doetank-leden
17 april 2012

Aanwezig: Jeanette van der Does (gemeente Rotterdam), Hans Davina (RWS), Arnold van de Sant (Kadaster), Kees Koning (Kees Koning Advies) en Jan Hof (MinBZK).

Arnold

  • Binnen Kadaster is een gesystematiseerd kennisboom opgezet naar goed voorbeeld van Rijkswaterstaat. Nu wil men verder met moderatie. Ze zijn op zoek naar een methodiek waardoor je zo snel mogelijk en zo volledig mogelijk kennis onttrekt uit een medewerker die vertrekt. Verder sluit Emma Meeuwsen aan als opdrachtgever vanuit het Kadaster

Jeanette

  • Gesprek gehad met de gemeentesecretaris Rotterdam over de Doetank. Hij was erg enthousiast, maar vertrekt binnenkort richting Amsterdam. Hierdoor momenteel onrustig binnen de organisatie. Er spelen zorgen over bezuinigingen. Daarbij is ook goed werkgeversschap een belangrijk item. Morgen gesprek met Marianne Bouma over opdrachtgeverschap Rotterdam. Bij HR komen veel zaken bij elkaar. De slag naar het doen is nog moeilijk te maken bij gemeente Rotterdam. Overigens ook gesproken met voorzitter van de OR van gemeente Amsterdam en die hebben mogelijk ook interesse.

Hans

  • Bij Rijkswaterstaat vraagt men zich af wat men van elkaar wil leren. Er is nog aarzeling om mee te doen aan de doetank. Daarbij is Hans zelf ook nog op zoek naar de toegevoegde waarde van de Doetank. Hij wil hier graag dieper op in gaan. Daarnaast ziet hij dat binnen Rijkswaterstaat al veel goede dingen bedacht zijn, maar het nu nog werkend gemaakt moet worden. Hoe verbinden we protocollen en procedures met specialisten. Hoe maken we dit werken.

Kees

  • Gesprek gehad met gemeente Zwolle. Zij zijn actief op HR-beleid. Mogelijk willen ze later inhaken en opdrachtgever zijn. Vraagstuk bij meerdere gemeenten is toch hoe kan je zorgen dat je dienstverlening op peil blijft met kritische burgers en digitalisering (uitrollen van geheel is er niet). In gemeente heel veel behoefte, maar concrete is lastig! En niet structureel.

Jan:

  • Gesprek gehad met het Kadaster en was erg positief. Daarnaast samen met projectteam op zoek naar hoe je Doetank verder werkend kunt maken.