Vrijwillige mobiliteit 2.0

 

Blog

Lekker op dreef
19 augustus 2013

Inmiddels is de doetank mobiliteit 2.0 lekker op dreef. Als opdrachtgever Dienst Landelijk Gebied, zoeken we mogelijkheden om te interveniëren in de organisatie om de vrijwillige mobiliteit te stimuleren. We zijn breed begonnen met bedenken van ideeën voor interventies. Tijdens 2 Slimmernetwerk cafés hebben we een brainstorm gehouden en daarna een idee verder uitgewerkt via visualisatie.

Terugkijkend heeft het prima gewerkt om in 2 sessies met elke keer andere deelnemers, oplossingen te bedenken. We kregen snel allerlei ideeën op tafel en tijdens de 2e doetank kwam daar vanzelf een reflectie op, vooral door de vragen die werden gesteld.

Nu hebben we de doetank beperkt tot een aantal vaste deelnemers en gaan we de diepte in. Het wordt lekker concreet, zodat we ook iets gaan doen. Dat geeft deelnemers in de doetank veel energie, merk ik. De winst zit in het bijeen brengen van mensen met verschillende achtergronden, die ook een persoonlijk belang hebben om mee te doen en daar tijd in willen investeren. Het dwingt mij om vanzelfsprekendheden die in onze organisatie zitten nu ook uit  te spreken, omdat de andere deelnemers die vanzelfsprekendheden niet kennen. Dat maakt dat we sneller verder komen in discussie en er ook andere ideeën op tafel komen.

En dan nu het eerste concrete resultaat van de doetank. DLG heeft al veel ervaring met mobiliteit, er hebben al 200 mensen de dienst vrijwillig verlaten. Met deze doelgroep hebben we nog weinig gedaan. Het ligt dus voor de hand om deze groep te benaderen met 3 doelen:

  • Verzamelen van data (wat doen deze mensen nu?)
  • Verzamelen van ervaringen: wat werkt in de keus om mobiel te worden
  • Verzamelen van een groep oud DLG’ers die gesprekspartner willen zijn voor medewerkers die worstelen met de keuze om mobiel te worden.

We hebben afspraken gemaakt hoe we dit verder uitwerken.

Door: Mirjam Roordink

 

Slimmernetwerk Café
18 juli 2013


Na een energieke presentatie van Sarah Schulman als opening van het middagprogramma van het derde Slimmernetwerk Cafe van het jaar is de Doetank Vrijwillige Mobiliteit 2.0 aan de slag gegaan in kleine groepjes om de doelgroep te leren kennen. Hoe kun je een interventie bedenken voor werknemers om deel te nemen aan vrijwillige mobiliteit als je geen idee hebt wat zij graag zouden willen? Onder leiding van Jan Hof heeft de Doetank een vruchtbare sessie doorgemaakt.

 

 

 

 

 

Een stap in de goede richting
25 april 2013

Tijdens het Slimmernetwerkcafé van 25 april was ook de Doetank Vrijwillige mobiliteit 2.0 aanwezig. Na een introductie van het vraagstuk, zijn de aanwezigen aan de slag gegaan met een brainwrite sessie, waarbij snel ideeën gegenereerd
kunnen worden. Uit deze brainwrite sessie kwam en veel inspirerende ideeën, waar verder over nagedacht werd. Vervolgens zijn de leden vanuit de toolkit van het Slimmernetwerk aan de slag gegaan met de Action Priority Matrix. Deze methode helpt een keuze te maken tussen alle ideeën. Hieruit zijn drie ideeën gekomen die de Doetank verder wil uitwerken:
  • Gezamenlijke bijeenkomst organiseren waarin inzichtelijk wordt dat de organisatiebeweging iedereen betreft en daarnaast ook succesvolle verhalen door vertrokken medewerkers worden gedeeld;
  • Samenwerking zoeken met Duitsland en België;
  • Inzetten op mentaal verzuim.

Het eerste idee, een gezamenlijke bijeenkomst organiseren, is door de aanwezigen uitgedacht. Verdeeld over twee groepen dachten zij uit hoe zo’n bijeenkomst er uit zou moeten zien, en hoe dit gepresenteerd zou moeten worden. Deze oefening leverde twee verschillende ideeën over een bijeenkomst op, wat de Doetank met voldoende ‘food for thought’ achterlaat. Tijdens het volgende café hoopt deze Doetank de ontdekkingsfase te kunnen verlaten en volop aan de slag te gaan met ontwikkelen!