nieuws

 

Het Nieuwe Werken eist krachtig leiderschap

Het Nieuwe Werken krijgt terecht veel aandacht, ook in regiegemeenten, maar zonder krachtig leiderschap is het kansloos.

Ook bij De regisserende Gemeente propageren al sinds 2005 de bekende mantra’s van zelf bepalen hoe, waar en wanneer  werken, de toegevoegde waarde centraal, eigen verantwoordelijkheid voorop, organisatie ondergeschikt, transparant waar het kan, collectieve ambities, thuis zijn in digitals en zorgen voor ICT in dienst van deze nieuwe werker.

Het mag geen nieuws zijn dat het wel eens uit de hand loopt. Door onkunde rondom ‘handen en voeten geven’ worden sommige gemeenten ‘speeltuinen’ met een dramatisch ingezakte productie. Wat wij intussen weten is dat de manier van leidinggeven cruciaal is om dit te voorkomen.

Wat is de essentie van leidinggeven dan?

Gemeenteland kenmerkt zich nogal eens door een vriendelijke en bevoogdende cultuur van toedekken. Men pampert tot men suf ziet en als de resultaten door een medewerker niet gehaald worden dan bedenkt men gepikeerd een externe oorzaak om maar niet “af te rekenen”.

Het Nieuwe werken gaat bovendien gepaard met de term loslaten als vorm van coaching. Maar bij Het Nieuwe Werken staat coaching voor anders vasthouden wat betekent dat leidinggeven systematisch gericht is op het behalen van eindresultaten.

Wat doet de eindresultaatgerichte coach?

Een leidinggevende houdt meer mensen tegelijk in de gaten en vraagt zich bij elk werkoverleg en individueel gesprek af of alle activiteiten naar het gewenste vooraf afgesproken resultaat op weg blijft gaan. Coachen betekent dus voortdurend wijzen op eindresultaten van een activiteit. Omschrijven aan welke eisen het gewenste eindresultaat moet voldoen is een bijpassend fenomeen. Dat moet ook wel omdat anders toetsing onmogelijk wordt.

Vervolgens zal de leidinggevende zich richten op de bestuursbesluiten om zijn Nieuwe Werkers in het gareel te houden als het resultaat niet gehaald dreigt te worden.

 

Lees hier verder.