nieuws

 

Slimmernetwerk Café- Vertrouw op Verschil: verbinden en doen vanuit diversiteit!

5 juni gingen Innovatief in Werk en het Slimmernetwerk samen met de leden van beide netwerken aan de slag met het thema succesvol innoveren vanuit verschil . Met ruim tachtig enthousiaste deelnemers kwamen we bijeen in het Museum voor Communicatie voor de conferentie en tegelijkertijd Slimmernetwerk Café: ‘ruimte voor innovatie: vertrouw op verschil!’


De ‘diversiteitstoolbox’ die op elke discussietafel stond

Werk maken van verschil

Een goede discussie komt vaak het best op gang door het geven van een aantal prikkelende voorbeelden uit de praktijk. Om die reden trapten we af met twee voorbeelden die duidelijk maakten hoe en waarom diversiteit een belangrijke voedingsbron kan zijn voor vernieuwing: Ali B op Volle Toeren, een zeer succesvol televisieprogramma waarin jonge rappers unieke duetten opnamen met beroemde nederlandse artiesten van weleer. Vincent ter Voert van Tuvalu Media deed uit de doeken waarom juist deze unieke combinatie van artiesten ervoor zorgde dat het programma zoveel kijkers trok. Daarnaast onthulde Hans Peters, voorzitter van de Nationale Denktank, hoe een zo divers mogelijke groep jonge talenten samen op een vernieuwende manier aan de slag gaat met complexe maatschappelijke vraagstukken.

Diversiteit ‘nieuwe stijl’

Vervolgens hebben we met succes aan tien discussietafels op een nieuwe manier betekenis gegeven aan het begrip diversiteit. Waar we in de klassieke betekenis van het woord nog spreken over het benutten van culturele verschillen, wilden we nu juist op zoek gaan naar de rek van het begrip. Want zijn samenbrengen van verschillende competenties, zienswijzen, specialiteiten en persoonlijkheden niet ook, of juist vormen van diversiteit die gestimuleerd moeten worden? En misschien nog wel belangrijker was de vraag hoe dat in de praktijk kan leiden tot succesvol, breed gedragen innovaties. Een vraag die we in de Doetanks al sinds het begin ‘on the job’ proberen te beantwoorden.

Naar een echte toolbox

We hebben een belangrijke stap gezet om met elkaar een heuse toolbox te ontwikkelen met daarin instrumenten die innoveren vanuit het verschil in de praktijk tot een success kunnen maken. Tevens wilden we 5 juni benutten om een beweging te creëren die de vele afzonderlijke discussies over vernieuwen vanuit diversiteit structureel met elkaar verbindt.

What’s next?

Wil je graag weten wat we precies besproken hebben en wie er aanwezig waren? Lees dan het beeldblog dat we tijdens de dag bijhielden. Ook gaat de discussie over diversiteit door, evenals de zoektocht naar werkende instrumenten en mensen die hiermee in de praktijk aan de slag willen. Online en offline. Doe mee of houd ons in de gaten op :

www.slimmernetwerk.nl
www.innovatiefinwerk.nl

Op LinkedIn:

Slimmer werken in het Openbaar Bestuur
Innovatief in Werk

Via Twitter:

#slimnet | @slimmernetwerk | @InnovatiefWerk

Of per mail:

info@slimmernetwerk.nl
info@nsvp.nl