nieuws

 

“Kennisdelen via Pleio”

Als hoofddocent media en cultuur van de Universiteit van Tilburg ziet Hans van Driel de samenleving veranderen van ‘1.0’ naar ‘3.0’: informatie komt niet meer van bovenaf, maar ontstaat in netwerken waar we kennis delen.

Pleio
Het platform wil alle partijen die bij de jeugdzorgtransitie betrokken zijn bij elkaar brengen om ideeën, ervaringen en kennis uit te wisselen. Volgens Van Driel bij uitstek een 3.0-benadering: “In de 1.0-samenleving lag alle macht bij de instituties. De overheid zei: ‘Zo gaan we het doen’ en dan gebeurde het ook zo. Samenleven 3.0 gaat uit van kennisdeling binnen netwerken in plaats van kennisoverdracht van bovenaf.”

Flexibiliteit
Dat betekent ook iets voor de besluitvorming. Van Driel: “Het besluit van de transitie op zich is genomen. De 3.0-benadering zorgt er echter voor dat er flexibiliteit is in de manier waaróp de transitie zich voltrekt.” Op de website kunnen provincieambtenaar en jeugdzorgwerker op gelijk niveau met elkaar in discussie. Partijen zijn nauw betrokken bij een vraagstuk en komen samen tot gedragen oplossingen op basis van ieders ervaring in de praktijk.

De beste transitie
Het platform telt na zes maanden al 475 leden. De ‘kennisbank’ met informatie is inmiddels goed gevuld: het is nu aan de leden om met elkaar in discussie te gaan. Hoe kijkt Van Driel hier tegenaan? “Die kennisbank, en daarmee de website, is nu meer een etalage: hier is de informatie, doe ermee wat je wilt. De site is zo ingericht dat gebruikers er zelf een actieve rol in kunnen gaan spelen. Vandaar de slogan ‘doe mee, denk mee, praat mee.’ ”

 

Lees hier verder.