nieuws

 

Op weg naar een ICT-omgeving voor 415 gemeenten

Interview Tof Thissen met Binnenlands Bestuur. Gemeenten moeten nog beter inzien dat decentralisaties en bezuinigingen niet strijdig zijn met hun moeizame inspanningen op het gebied van ICT en de e-overheid, vindt Tof Thissen. En vooral niet denken dat die ICT zelf zo uniek is.

Lastig verhaal
Tof Thissen heeft het druk als directeur van het KwaliteitsInstituut Nederlandse Gemeenten. KING moet gemeenten bestuurskracht helpen ontwikkelen, mede via Operatie NUP, een pakket afspraken met gemeenten over de elektronische overheid in 2015. En dan komen daar ook nog drie decentralisaties bij, plus het programma modernisering GBA en niet te vergeten de bezuinigingen. Een lastig verhaal richting gemeenten. Maar de afgelopen najaar opgestarte Operatie NUP zelf staat overeind: “We hebben veel mensen geworven en we weten wat we de komende drie jaar moeten doen. De organisatie is op orde en we hebben een geweldig startcongres gehad met NUP Live op 8 maart, waar ook bestuurders in de zaal zaten. Die bestuurders zijn helaas vaak pas geïnteresseerd in ICT als het fout gaat.”

Basisgemeente 

Er gaat nogal eens wat fout in e-overheidsland, maar er is ook één ‘stip aan de horizon’ waarover Thissen erg optimistisch is: de ‘basisgemeente’. “Het zijn onze ideeën voor dat ene ICT-gemeentehuis voor 415 gemeenten. Gemeenten hebben nog altijd het idee dat ze er zelf voor staan en dat hun identiteit ligt in het hebben van hun eigen soft- en hardware. Maar als je door je oogharen kijkt zie je nauwelijks verschillen in informatieverwerking en -voorziening . Dus moet het gewoon gestandaardiseerd en geharmoniseerd. Veel gemeenten zijn daar enthousiast over, we hebben een business case klaar, we hebben een projectleider en er zijn samenwerkingsverbanden zoals GovUnited, Dimpact, ICT Samenwerkingsverband Zuidwest Friesland en Drechtsteden, die zeer geïnteresseerd zijn.”

 

Lees hier verder.