nieuws

 

KING informeert Groningen over Cloud Computing

Welke software voor samenwerking gaan we gebruiken? En hoe geven we de samenwerking tussen afdelingen en gemeenten vorm? Voor deze vragen stond de gemeente Groningen onlangs bij het vervangen van de werkplekken. De gemeente won bij KING informatie in over de mogelijkheden van cloud computing.

Cloud computing is het via het een breedband netwerk, zoals internet, op aanvraag beschikbaar stellen van diensten, software of infrastructuur. Dat maakt het mogelijk om computerkracht en applicaties te gebruiken zonder deze zelf te hoeven bezitten en onderhouden. Dit leidt tot enorme kostenbesparingen: bij cloud computing wordt uitsluitend betaald voor wat wordt afgenomen (pay-per-use) en de klant zelf bepaalt wat hij afneemt. Nu kopen veel bedrijven en gemeenten nog zelf hun informatietechnologie in.  

‘Cloud computing lijkt aantrekkelijk’, vertelt Cor Top, informatiearchitect in de gemeente Groningen. ‘In deze tijden van bezuinigingen neemt het aantal ambtenaren af, terwijl de kosten voor ict gelijk blijven. Bij cloud computing betaal je naar gebruik, dat levert schaalvoordelen op. Maar ook de flexibiliteit en het professionele beheer zijn grote voordelen ervan.’ Cloud computing levert weliswaar voordelen op, maar het brengt ook andere vraagstukken met zich mee. Zo is het gegevensverkeer een punt van zorg. Hoe integreer je bijvoorbeeld Google docs met de kantoorinformatisering en uitkeringssystemen? En, niet onbelangrijk: hoe zit het met de privacy? ‘Recente incidenten als Diginotar laten zien dat het waarborgen van de privacy van burgers een heikel punt is’, aldus Top. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken adviseerde onlangs de centrale overheid om niet te werken met openbare cloud-diensten. Het zou teveel risico’s op het gebied van privacy met zich meebrengen.

 

Lees hier verder.