nieuws

 

Het nieuwe werken is zelfmanagement voor gevorderden

Niet iedereen zit te wachten op de vrijheid van het nieuwe werken. Privé en werk gescheiden houden, vereist namelijk een flinke dosis zelfmanagement. Dat is moeilijk, maar wel te leren, zegt Ben Tiggelaar.

Heimwee naar het oude werken. Dat is voor sommigen het enige resultaat van het nieuwe werken. Psycholoog Marjette Slijkhuis stelde vast dat lang niet iedereen zit te wachten op meer vrijheid op het werk. Veel medewerkers – oude én jonge – gedijen juist goed bij een heldere structuur.

Onderzoek van socioloog Anne Roeters liet zien dat flexibel thuiswerken regelmatig gezinsactiviteiten ‘besmet’. Het wegvallen van de grenzen tussen werk en privé levert dan niet meer vrijheid op, maar juist meer stress en te hard werken.

Het nieuwe werken leidt tot steeds meer ‘verweesde’ medewerkers. Ze missen het vaste groepje collega’s. Ze missen duidelijke opdrachten tussen negen en vijf. Ze missen een heldere scheiding tussen privé en professie.

Zelfmanagement is moeilijk. En het nieuwe werken is zelfmanagement voor gevorderden. Zelf de baas zijn over je werk vergt vaardigheden die je – net als rekenen en schrijven – moet leren. Vraag maar aan een doorsnee zelfstandige. Je eigen richting en acties managen, prioriteiten en grenzen stellen, time-, stress- en projectmanagement, actief netwerken, evalueren en bijsturen. De hele riedel. Veel mensen noemen zich wel graag een zelfsturende professional, maar zijn het nog lang niet.

 

Lees hier verder.