nieuws

 

Doetank Masterclass II: Van Ontdekken naar Ontwikkelen!

Op 25 april kwamen we met de Doetanks bijeen in Utrecht voor alweer de tweede Doetank Masterclass: ‘Ontwikkel’. Hoe de dag zich het beste laat omschrijven? Volle kracht vooruit! Tijdens de Masterclass van 25 april hebben we, als de eerste Doetanks van 2012, de trossen losgegooid en het ruime sop gekozen.

Tijdens de eerste Doetank Masterclass en de weken daarna zagen we met veel genoegen de eerste Doetanks ontstaan. We beten ons vast in de vraagstukken, vormden teams en maakten kennis met de Doetank coaches. We kwamen verscheidene keren bijeen en legden met een aantal Doetanks de eerste contacten met opdrachtgevers. Geen gek resultaat, zeker niet als we ons realiseren dat we dit voornamelijk deden in onze eigen tijd!

Het thema van de tweede Masterclass was ‘ontwikkelen’. We lieten de verkenningsfase achter ons en gingen over tot het ontwikkelen van  ideeën en oplossingen. Dat vertaalde zich afgelopen woensdag naar een serie oefeningen waarin we onze ‘reis’ uitstippelden. Daarbij stelden we ons niet alleen de vraag wat de Doetank, maar ook wat we persoonlijk en als groep wilden leren en bereiken. Veelbelovend was het om te zien dat iedere Doetank met veel energie en enthousiasme, maar ook op authentieke wijze invulling gaf aan de oefeningen die we deden. Dat leidde aan het eind van de dag tot vijf zeer uiteenlopende elevator-pitches die de Doetanks afzonderlijk hielden. Naast de Doetanks, Coaches, en docenten Lobke en Jonas, mochten we wederom twee van onze Supportcomité-leden verwelkomen. Arre Zuurmond en Hidde de Blouw waren aanwezig om mee te kijken met de Doetanks, mee te denken waar nodig en een scherpe blik te werpen op de pitches die we gaven.

De bal ligt nu bij ons: de Doetank ‘Kennisbehoud Publieke Sector’, de Doetank ‘Jongeren aan Zet’, de Doetank ‘Erkenning voor Vaktherapeuten’, de Doetank ‘Het Nieuwe Werken voor Leidinggevenden’ en de Doetank ‘Slim Innen van Boetes’. We gaan de komende tijd de samenwerking zoeken met opdrachtgevers en experimenteren met oplossingen. Ondertussen kijken we uit naar de volgende Masterclass om weer een nieuwe stap te zetten. Dan kunnen we weer in levende lijve aan elkaar laten zien dat we in de tussentijd volop bezig zijn geweest!

Voor meer informatie over de Doetanks, neem contact op met Lobke van der Meulen.
Voor meer informatie over de methoden en oefeningen in de Masterclass, neem contact op met Jonas Piet.

Bekijk ook: het beeldblog van de dag met video- en fotofragmenten.
Zie ook: de Doetank Toolkit, met daarin kaarten van alle oefeningen, instrumenten en handige multimediatools die we gebruiken en ontwikkelen in en rond de Doetanks.

Bijzondere dank gaat uit naar Design Thinking expert Yulia Kryazheva, van Yulia Ink, die een oefening voor de Masterclass ontwierp en ter plekke een beeldblog bijhield over de hoogtepunten van de dag.