nieuws

 

Slimmernetwerk Café 2 maart

09/03/2011 – Woensdagmiddag 2 maart jl. zijn de Slimmernetwerkers bij elkaar gekomen in Utrecht. Oude en nieuwe gezichten ontmoetten elkaar ditmaal op de middelbare school UNIC. De rode draad van dit Slimmernetwerk Café was het thema ‘vertrouwen’ en hoe dit zich vertaalt naar ruimte voor innovatie, plezier en productiviteit. En natuurlijk was er aandacht voor de stand van zaken bij de Doetanks!

Op het LinkedIn discussieforum van SNW had dit thema al meerdere keren de kop opgestoken. Vertrouwen geven kan betrokkenheid bevorderen, wat leidt tot slimmer werken, maar hoe creëer je dit en kun je nu leidinggevenden leren dat vertrouwen daadwerkelijk te geven? De middag begon met twee mooie praktijkvoorbeelden. Hidde de Blouw, programmamanager bij de Politieacademie, wees erop dat het essentieel is om vakmensen zelf te laten bepalen wat slim is. Dit vraagt om een aanpak die beweging van onderop mogelijk maakt in plaats van ‘planned change’ van bovenaf. Slim vakmanschap is er al; het is meer een kwestie van het zien er iets mee doen. Marie-José Smulders, gemeentesecretaris Purmerend, vertelde over de uitdagingen waar ze tegenaan loopt. De gemeente moet bezuinigen, er dient slimmer te worden gewerkt en de verschillen de afdelingen moeten meer gaan samenwerken. Professionals zijn nu aan het leren om letterlijk de straat op te gaan en het ‘buiten’ naar ‘binnen’ te brengen.

Met een flinke portie inspiratie gingen de deelnemers vervolgens gezamenlijk aan de slag. Hoe kan bottom-up vernieuwing binnen jouw organisatie worden aangemoedigd? Tegen welke vraagstukken loop je aan, en wat is de rol van vertrouwen hierin? In de Solutions Salon werden vraagstukken uit de praktijk besproken, en eerste stappen naar oplossingen gezet. Zowel nieuwe vraagstukken als de cases van de Doetanks kwamen aan de orde.

Arjan Erkens (Gemeente Almere), actief in de Doetank ‘Sterke en slimme burgers en ondernemers’, benadrukte bijvoorbeeld dat actief aan de slag gaan niet zozeer betekent dat de Doetanks ‘het zelf moeten doen’, maar het vooral moeten faciliteren. Claire Muusse (Ministerie BZK) houdt zich bezig met de vraag hoe je jongeren kan binden bij de overheid. Wat moet er gebeuren om de doorstroming te stimuleren en welke aanpak hoort daarbij? Dat vraagt om de formatie van een nieuwe Doetank! Een ander thema wat opkwam was dat slimmerwerken er soms ook toe kan leiden dat je werkt aan je eigen overbodigheid. Hoe gaan we hier mee om? Hoe kun je als ambtenaar werken aan het effectiever maken van de overheid, zonder dat dit je eigen carrière in de weg staat? Tot slot zou Ferko Öry (TNO) graag een Doetank willen activeren rond het jeugdzorgbeleid, dat de ingewikkelde overgang moet gaan maken van provincie naar gemeente.

Meer en meer blijkt dat de Doetanks de drijvende kracht van het netwerk zijn. Voor iedere vernieuwer uit de publieke sector ligt de weg open om een Doetank te initiëren, maar ook ‘opdrachtgevers’ van concrete slimmer werken vraagstukken zijn welkom om zich te melden. Wij gaan dan op zoek naar doetankdeelnemers. Slimmernetwerk brengt vraagstuk en vernieuwer bij elkaar! Tijdens het volgende Slimmernetwerk Café is er ruimte voor nog meer Doetanks, en vindt plaats op woensdag 27 april 2011 van 13.00 uur tot 17.00 uur. Nadere informatie volgt, maar aanmelden kan alvast hier.

Slimmernetwerk op een rijtje:

– De powerpoint van Hidde de Blouw kun je hier bekijken
– Deelnemers doetanks gezocht! Meld je hier voor aan en/of volg ook de discussies op onze LinkedIn-pagina.
– Save the date: Slimmernetwerk Grand Café 22 juni 2011.